Ris

140
Ris skal altid tilberedes, men derefter kan det spises koldt eller varmt. Der findes utallige slags ris, som hver har sine smagsmæssige kendetegn, men generelt kan siges, at ris har en mild og tilbageholdende smag, som kan give plads til andre smagsmæssige indtryk. Ris kan både spille hovedrollen i et måltid som fx risotto og risengrød, men det kan også være en del af en ret som fx sushi eller som tilbehør til sammenkogte retter. Ris kan koges, friteres, bages (sammen med væske) eller steges.

Sæson
Hele året.

Historisk
Efter hvede er ris den mest almindeligt dyrkede korntype i verden. Der bliver spist allermest ris i Kina, Idien, Indonesien, Japan og Bangladesh. Kineserne har dyrket ris i mere end 3000 år, men det er ikke kun asiatere, der iført trekantede hatte og vand til knæene dyrker verdens ældste afgrøde. Også i fx Spanien og Italien bliver der produceret masser af ris. Det var de muslimske maurere, som havde risen med i baglommen, da de indtog Spanien i år 711. Siden bredte brugen af de små hvide korn sig til resten af Europa. Det er især den kortkornede ristype, som gerne bruges til paella og risotto, som dyrkes i Europa.

Prøv fx Forårsrisotto med porrer og basilikum

Valencisk paella
Udblød 100 g cannellini-bønner og 100 g butter beans i koldt vand natten over. Opvarm 100 ml olivenolie i en pande, tilsæt 2 kyllingebrystfilletter skåret i skiver og gerne en tilsvarende mængde kanin. Steg i 5 min. Tilsæt en god håndfuld grønne bønner og 1 finthakket tomat. Udblød 1 tsk safran i koldt vand. Kom det i retten sammen med 1 spsk paprika, 2 l kyllingefond samt de udblødte bønner. Kog i 30 min. Tilsæt derefter 350 g spanske ris, og kog videre i ca. 20 min. Krydr med salt og peber.

Prøv fx Tyk suppe med sorte bønner, røget chili og ris