Rapsolie

103

Sæson
Fås hele året.

Smag
Den solgule olie er mild, men bestemt ikke neutral i smagen, den smager karakteristisk af friskt hø eller asparges og kan også have strejf af nødder. Rapsolien har en nærmest smøragtig fedmefyldt smag.

Prøv fx Grov tatar af Dexter-kvæg med koldpresset rapsolie og østers

Anvendelse
Rapsolien er Nordens svar på olivenolien, og er faktisk også mindst ligeså sund. De gyldne dråber er nemlig smækfyldte med flerumættede fedtsyrer og omega 3-fedtsyrer. Efterhånden kan man få virkelig gode rapsolier fremstillet her til lands, og de kan bruges både til at stege i, men som bestemt også egner sig som salatdressing. Rapsolien har næsten samme smukke farve som en sommergul rapsmark, dog en anelse mørkere. Der fremstilles to typer olier af raps, den ene fremstilles ved at koldpresse hele rapsfrø med skallen på og kaldes rapsolie, mens den anden olie koldpresses, efter at skallen er fjernet og kaldes for rapskimolie. Sidstnævnte har en noget mildere smag og duft og kan være et godt valg, hvis man finder rapsolien for markant og dominerende i smagen. Rapsolie klæder de nordiske råvarer godt. Den er fx god til kartofler, fjordrejer, æbler, korn og fisk.

Prøv fx Vagtelæg med Rømø-rejer, rapsmayo og sprødt kyllingeskind

Opbevaring
Mørkt og køligt, men ikke i køleskab.