Pekannødder minder om valnødder, men er mere bløde og runde i smagen. Foto: Maria Warnke Nørregaard/Kam

Pekannødder

1599

Den fede nød med de amerikanske rødder er et sikkert vinterhit. I familie med valnødden, men mindre bitter og mere rund i smagen. Perfekt til tærter og salater.

Allerede i det 16. århundrede dyrkede og kultiverede de oprindelige nordamerikanske stammer den populære nød. Det er den eneste store trænød, der gror på kontinentet, og dens høje næringsindhold gjorde den til en nødvendig del af de indfødtes kost. De europæiske kolonister tog hurtigt nødden til sig, så dyrkningen, produktionen og eksporten af den eftertragtede spise blev hastigt en stor industri i de sydlige egne af det, vi i dag kalder USA. Ja, selv de amerikanske landsfadere, Thomas Jefferson og George Washington, havde deres egne pekannøddeplantager, og dén dag i dag er den velsmagende nød stadig en vigtig del af det amerikanske køkken og den amerikanske selvforståelse.

Etymologi
Som med så mange andre ting i ”den nye verden” stammer pekannøddens navn fra stammer. Ordet ”pecan” har nemlig sin oprindelse i Algonquin-indianernes modersmål og blev brugt til at beskrive ”alle nødder, man skal bruge en stor sten for at knuse”.

Smag
Som man nok kan se på den karakteristiske form, er pekannødder tæt relateret til den klassiske valnød. Smagsmæssigt er der også mange paralleller mellem de to, men hvor valnødden kan virke en smule (og nogle gange meget) bitter, har pekannødden et mere rundt og fedt udtryk på tungen. Derfor er det også ideelt at erstatte valnødden med dens amerikanske lillebror, når en mildere smag ønskes. Det kan evt. være i salater, tærter eller som topping til din mysli.

Glutenfri cookies med ingefær og pekannødder
Rør 1 spsk fintblendede hørfrø med 2 ½ spsk koldt vand, og lad det stå et par min. Bland 3 dl mandelmel, ¾ dl hakkede pekannødder, ½ dl hakkede valnøddekerner, 1 tsk bagepulver, 1 knsp salt og 3 spsk sukker. Rør 3 tsk stødt ingefær, 3 spsk neutral olie og 1 tsk vaniljesukker i, og rør hørfrøvandet i. Rør 150 g hakket mørk chokolade i. Tril dejen til kugler på 1 cm i diameter, og fordel dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag dem i ovnen ved 180 grader i ca. 10 min.