Pan con tomate

543
Kombinationen af sprødristet brød, hvidløg, solmodne tomater, havsalt og bløde skinke er en noget nær perfekt mundfuld. I Spanien serveres pan de tomate hele dagen, også til morgenmad. Opskrift af Vibeke Lehn og foto af Nicolai Mørk / Kam.

Tomatbrød er hjertet af det catalanske køkken omkring Barcelona, og de spiser lige så gerne skiver af brød gnedet med hvidløg og tomat og toppet med skinke til morgenmad som til frokost og som en del af aften-tapasmenuen. Retten har alt det gode fra det friskbagte brød, den salte skinke, de søde tomater, de bitre hvidløg og den blide olivenolie. Simpelt og vildt godt.

Prøv også Gambas a la gabardina

4 skiver godt surdejsbrød
1-2 fed hvidløg, halverede
1-2 tomater
Havsalt i flager og peber
8 skiver serrano- eller ibericoskinke
Olivenolie

Rist eller grill brødskiverne sprøde, og gnid dem med overskåret hvidløg. Riv tomaterne groft på et rivejern, rør, og smag dem til med salt og peber. Smør tomatsalsaen på brødene, læg skinkeskiver på, og dryp olivenolie over.