Pain de mie

711
Det oprindelige toastbrød opstod i Frankrig, og pain de mie har stadig det karakteristiske firkantede udseende. Opskrift af Nicolai Skytte og foto af Stine Christiansen / Skovdal Nordic.

Toastbrødenes moder! Dette brød er karakteristisk ved sin sprøde, firkantede skorpe og tætte bløde krumme. Mie er det franske ord for krumme, og netop den bløde krumme gør brødet velegnet til en let sandwich eller til at riste til sin morgenmad dagen efter. I Frankrig bages brødet ofte i en form med låg, hvilket sikrer den perfekte firkantede form, men i denne opskrift bages det med en tung bagesten eller bageplade oven på.

20 g gær
1 dl vand
2 dl mælk
10 g salt
40 g rørsukker
50 g fransk saltet smør (eller dansk)
Smagsneutral olie, til formen

Kom alle ingredienser, undtagen smør, i en røreskål, og ælt dejen godt sammen. Tilføj det bløde smør lidt ad gangen, og ælt smørret godt ind i dejen til en smidig og ensartet dej. Lad dejen hæve i ca. 1 time ved stuetemperatur. Form herefter dejen til et brød. Kom brødet op i en smurt form på 1,8 l. Lad brødet hæve i ca. 2 timer, til det er hævet 2/3 op i formen. Bag brødet i ovnen ved 220 grader i 30-35 min. For at opnå at brødet har en perfekt firkantet form, når det er færdigbagt, er det vigtigt at sætte en tung bagesten direkte oven på formen under bagningen (har du ikke en bagesten, sæt da en bageplade med et tungt ildfast fad oven på i stedet*). Afkøl brødet på en bagerist inden servering.

*Det er vigtigt at lægge noget tungt oven på formen, så brødet kan opnå den perfekte firkantede form.