Oregano

55

Sæson
Juli til september, men fås hele året.

Smag
Oregano har en kraftig og krydret smag, som kan virke lidt bitter og peberagtig. Den indeholder mange æteriske olier, hvilket betyder at smagen bibeholdes, selvom urten tørres.

Prøv fx Pizza med kartoffel, squash og mascarpone

Anvendelse
Pizza og oregano er uløseligt forbundet, og pizzaens sejrsgang verden over er også en af grundene til, at oregano er blevet et velkendt og udbredt krydderi uden for Middelhavsområdet, hvor krydderurten ellers stammer fra. Ud over italienerne er grækerne, spanierne, tyrkerne og portugiserne glade for at bruge oregano i maden. Krydderurten er meget kraftfuld og intens i smagen og skal derfor bruges med forsigtighed, i hvert fald når der er tale om de friske blade. De tørrede blade er lettere at anvende og skal helst koge med i længere tid for at smagen rigtigt kan udvikle sig. Græske kartofler er en rigtig klassiker og kartoffelbåde vendt i olivenolie, oregano salt og peber er da også godt til især grillmad. Grillede auberginer, squash og peberfrugter vinder også med et lille drys oregano og tyrkerne krydrer ofte lam med oregano. Kokken Kille Enna foreslår at kombinere frisk oregano, rødløg, citronsaft, sumak, salt og peber til en lille rødlig salat inspireret af Palæstina.

Opbevaring
Køligt.