En rigtig simreret, hvor svinekæberne braiserer i øl i to og gerne tre time, til de er fuldstændig møre, og kødet falder helt fra hinanden. En nem opskrift, hvor retten det meste af tiden passer sig selv. Opskrift af Maria Faarvang og Foto af Kam Photographers.

Ølbraiserede svinekæber med grov kartoffelmos

18201

Svinekæber bliver usædvanligt møre, når de ølbraiseres. Resultatet er smørmørt kød, der bare falder fra hinanden, og som er supersaftigt. I denne opskrift bliver svinekæberne braiseret i øl, som giver en dyb smag og en lille smule fin bitterhed til retten, men du kan også sagtens braisere i æblemost eller cider, hvilket også passer rigtig godt til svinekød. Retten er hurtig at røre sammen og kræver blot, at du har 2 eller allerhelst 3 timer, svinekæberne kan simre lystigt i. Server de ølbraiserede svinekæber som her med en grov kartoffelmos eller lav en mos på vinterens gode rodfrugter som pastinakker og knoldselleri.

Opskrift på ølbraiserede svinekæber med grov kartoffelmos (4 pers.)

Ølbraiserede svinekæber:
50 g smør
2 spsk olivenolie
10 svinekæber
Salt og peber
2 løg, finthakkede
2 gulerødder, finthakkede
1 persillerod, finthakket
3 fed hvidløg, finthakkede
1 stængel bladselleri
Frisk timian
2 laurbærblade
1 øl, gerne 1/2 liter + lidt vand til at spæde op
2 spsk brun farin
5 spsk æblejuice
2 spsk hvidvinseddike

Grov mos:
1 kg kartofler, skrællede og skåret i store tern
2 fed hvidløg
25 g smør
1 spsk salt
Friskkværnet peber

Ved servering:
Lidt fløde
Evt. kulør
Evt. maizena

Ølbraiserede svinekæber: Klargør kæberne ved at fjerne den store sene på den ene side af kæben, og rens dem for urenheder. Dup kæberne med køkkenrulle, og drys dem med salt og peber. Brun svinekæberne ved høj varme i smør og olivenolie. Når de er godt brune på alle sider, tages de op. Svits derefter løg, gulerødder, persillerod, hvidløg og bladselleri. Tilsæt svinekæber, timian, laurbærblade, øl, brun farin, æblejuice og hvidvinseddike, spæd evt. til til med vand, så kæberne er dækket af væske, og lad det hele simre i mindst 2 timer og gerne 3 timer ved lav varme.
Grov kartoffelmos: Kog kartofler og hvidløg i rigeligt vand i ca. 25 min., eller til kartoflerne er helt møre. Hæld vandet fra, men behold ca. ½ dl kogevand i gryden. Tilsæt smør, salt og peber, og mos kartoflerne groft med en kartoffelmoser eller en gaffel.
Ved servering: Tag svinekæberne op af saucen. Si saucen for grøntsager. Jævn saucen med lidt fløde og maizena. Smag til med salt og peber. Server svinekæberne med grov mos, de kogte grøntsager og sauce.

Er du til andre ølbraiserede retter med gris, har vi en fantastisk opskrift på ølbraiseret svineskank