Nigellafrø

203

Sæson
Hele året.

Smag
De små matsorte frø smager aromatisk og let bittert af peber, karse, muskatnød og kommen.

Prøv fx James Prices opskrift på Oksemørbrad med foie gras-fyldte svesker

Anvendelse
De små sorte nigellafrø ligner sort sesam, men der er en verden til forskel i smagen. Nigellafrø – eller jomfru i det grønne – er aromatisk og elegant og bruges ofte ovenpå brød fx indiske naan brød og arabiske fladbrød. Herhjemme har nigella været kendt siden middelalderen, og den vokser også i mange haver, hvor den pryder med sine smukke blå blomster, som hen på efteråret forvandles til frøkapsler fyldt med de spiselige frø. I store mængder kan nigellafrø dog være giftige, i middelalderen hvor blomsterne tit voksede blandt kornet, var de derfor ofte skyld i forgiftning. Der skal dog store mængder til, så der sker intet ved at strø frøene ud over maden med let hånd. Udover at være særdeles velegnede på brød, kan nigellafrø også strøs over risretter, bruges i pickles og chutneys samt på kød- og fiskeretter. Typisk ristes de sorte frø i varm olie eller på en hed pande, inden de tilsættes maden, da det fremhæver deres pebrede smag.

Opbevaring
Mørkt og tørt i lufttæt beholder.

Hvor kan de købes
Nigellafrø fås i velassorterede supermarkeder og hos etniske købmænd.