Nellike

116

Sæson
Hele året

Smag
Nellike er et ret direkte krydderi, og man er sjældent i tvivl, når det indgår i en ret. Stoffet eugenol giver nelliker deres karakteristiske aroma, der kan minde lidt om kanel og allehånde. Smagen er sødlig, varm og prikker let på tungen.

Prøv fx Brunkager i forskellige former

Anvendelse
Nellike er et rigtigt julet krydderi, der indgår i meget af julens bagværk, krydrer flæskestegens svær og stukket i en appelsin, kan nelliker parfumere en hel stue med juleduft. Fordi nellike indeholder et stof, der virker antiseptisk, holder appelsinen sig frisk og velduftende i lang tid, og den evne blev i gamle dage også brugt til at konservere kød, især svinekød. Nellike er et ældgammelt krydderi, og stammer oprindeligt fra Indonesien og Kina, hvor det blev brugt længe før vores tidsregning. Siden spredte det sig til Mellemøsten, Middelhavslandende og endeligt til Nordeuropa. Hele nelliker er egentlig den tørrede uåbnede blomst fra et stedsegrønt træ, og smagen er mest intens i de hele nelliker frem for stødt nellikepulver. Da nellike er et krydderi, der gerne vil dominere, er det ofte også tilrådeligt at tilsætte det i sin hele form, for på den måde kan man fiske nelliken op, når smagen er, som den skal være. Nellike klæder mange former for kød, og man kan med fordel dumpe en enkelt nellike i en gryderet med kød. Det fremhæver kødsmagen, og nøjes man med én enkelt nellike, bliver det ikke julet. Englænderne er desuden glade for at bruge nelliker i kombination med kanel, muskatnød, allehånde og korianderfrø i deres pudding spice, et blandingskrydderi, som bruges i christmas pudding og andet julet bagværk. De bruger ofte også nellike i æblekage, og det er en kombination, man enten elsker eller hader. Kineserne bruger den i krydderiblandingen five spice, og nelliker indgår ofte i marinader, rubs, chutneys og i varme drikke.