Linser

316
Linser smager ganske mildt og lidt nøddeagtigt, til gengæld suger de smagen til sig fra den sovs, bouillon eller marinade de tilberedes i.

Sæson
Fås hele året.

Anvendelse
Linser fås både røde, gule, grønne og brune, men de grønne puy linser fra Frankrig regnes for at være noget helt særligt af alverdens kokke. Puy linserne skattes for deres evne til at holde sig faste og spændstige efter tilberedning, hvor mange andre linsetyper har en tendens til at koge ud og blive melede. Fordi linser er rige på protein, vitaminer og mineraler, er de meget velegnet i vegetarretter, men kødspisere skal bestemt heller ikke holde sig tilbage, for linser er også godt tilbehør til kødretter og fisk. Kog gerne linserne med en ordentlig suppevisk, et godt skud krydderier eller en bouillonterning for at give dem smag. Linser spises ikke kun Europa, men er bl.a. også værdsat i Indien, hvor de kaldes dal og i mange arabiske lande. I forhold til mange andre tørrede bælgfrugter har linser en kort kogetid, skyld dem blot i rindende vand og kog dem møre i 30-40 minutter. Eller læg dem i blød i nogle timer eller natten over, skift vand og kog så i omkring 10 minutter. Prøv også en dal hvor løg og hvidløg steges møre og blanke i olie, hvorefter linserne tilsættes sammen med chili, ingefær, gurkemeje, bukkehornsfrø, korianderfrø, karry, salt og peber. Tilsæt grøntsagsbouillon og kog i ti minutter. Tjek, at linserne er al dente, og tilsæt evt. hakket tomat, hakket persille eller koriander og lidt olivenolie inden servering.

Opbevaring
Tørt og mørkt.