Opskrift Nadine Levy Redzepi | Foto: Stine Christiansen

Lammekølle med sprød skorpe og rosmarinkartofler

Hjemme hos Nadine Levy Redzepi handler det ikke om fin dining, men om glæden ved at handle, tilberede et godt måltid og ved at sidde omkring bordet og være sammen om måltidet. Her får du hendes opskrift på lammekølle med sprød skorpe af krydderier og brød med hvidløg.

2557

Lammekølle med sprød skorpe af krydderier og brød med hvidløg og rosmarinkartofler (6-8 personer)

Lammekølle på 2-2,5 kg uden nøgleben
2-3 spsk olivenolie
Salt
3-4 spsk olivenolie
6-8 kviste rosmarin
7-10 fed hvidløg i skal
2 kg spisekartofler
3-4 fed hvidløg
4 spsk spidskommenfrø
2 spsk fennikelfrø
1 spsk peber
2-3 spsk olivenolie
20 g smør
4-5 spsk brødkrummer el. panko

 

Lammekølle: Tænd ovnen på 150ᵒ. Dup lammekøllen helt tør med køkkenrulle, og læg den i en bradepande. Gnub lammekøllen i olivenolie, og drys med lidt salt. Stil den i oven, indtil den har en kernetemperatur på ca. 57ᵒ. Små 2 timer.

Kartofler: Skær kartoflerne i mindre stykker. Hæld olivenolie i en bradepande, og tilsæt rosmarinkviste og hvidløg. Brug hænderne til at rode det sammen, sørg for at både hvidløg (i skal, så bliver de ikke brændt) og rosmarin er godt olieret ind. Kom nu kartoflerne op i bradepanden, drys med salt og vend sammen. Steg kartoflerne i oven ved 180ᵒ i ca. 30 min, skru så op på 200ᵒ. Gnid lammekøllen med krydderi- og brødkrummeblandingen. (se nedenfor), sæt lammet tilbage i ovnen og giv det 20 min. mere sammen med kartoflerne. Tag lammet ud af ovnen, og hæld den dejlig den dejlige sauce/jus, der ligger i bradepanden i en lille kasserolle, og sæt den til side.

Krydderi- og brødkrummeskorpe: Hvis du har en morter er det bedst, men ellers kan du bruge en foodprocessor. Kom hvidløg, spidskommen, fennikel, peber, olivenolien og smør i en morter, og slå det sammen til en tyk ’grumset’ paste. Slå det så jævnt du nu kan. Tilføj brød-/pankokrummer en skefuld ad gangen. Tilsæt evt. mere olivenolie eller flere brødkrummer. Det skal have en konsistens, som du kan smøre/dække lammekøllen med, uden at det falder af.

Ved servering: Skrab kartofler fri fra bradepanden, og vend dem lidt rundt før servering sammen med lammet eller i en separat skål. Varm lammesaucen i kasserollen op, skær tynde skiver af lammet, og kom en god skefuld sauce over kødet og kartoflerne.