Kornly med hybenrosegele

401
Opskrift af NaCl og foto af Martin Kaufmann.

Den faste og milde Kornly er et resultat af ostemesteren Gert fra Tistrup Mejeris ihærdige søgen i gamle kilder. Her har han fundet en opbevaringsmetode, hvor ostene modner i en kornbunke, og under lagringen suger ostene smag af kornet, og kornet suger fugten ud af ostene. Det giver en fyldig, let syrlig ost, hvis smag er rundet af nødder og nybagt brød, hvilket står rigtig elegant til den parfumerede og sødlige hybenrosegelé.

Prøv også Ost med syltede pærer

1 tsk vinsyre*
½ l hybenrosenblade, godt sammenpressede**
2 spsk geleringsmiddel, fx agar agar
½ kg sukker

Kornly fra Arla Unika, ved servering***

Bring vand og vinsyre i kog. Kom rosenbladene i, og kog det hele under låg i 5 min. Si rosenbladene fra, og giv saften et opkog sammen med geleringsmidlet, der forinden er rørt sammen med lidt af sukkeret. Rør under opkoget. Tag gryden af varmen, og rør sukkeret i. Bring det hele i kog igen, og kog det ½ min. Skum det for urenheder, og hæld det straks på skoldede, rene glas.

*Kan købes i et velassorteret supermarked.
**Kan høstes hele sommeren langs de danske kyster.
*** Kornly kan købes hos mange ostehandlere. Alternativt kan en gammel let indtørret Vesterhavsost serveres, og den kan købes i de fleste supermarkeder