Koriander

162

Sæson
Juni til juli, men importeres hele året.

Smag
Korianderplantens blade både dufter og smager kraftigt og parfumeret af persille, citrus og harpiks, lidt sæbeagtigt. Smagen deler vandene; enten hader man den, eller også elsker man den. Anderledes er den i hvert fald, og det kan tage tid at vænne sig til smagen. Koriander løfter og frisker op i varme og krydrede retter.

Prøv fx Ceviche med chili og koriander

Anvendelse
Den sartgrønne krydderurt minder om persille og er næsten også lige så populær, i hvert fald på verdensplan. Både i Latinamerika, USA, Mellemøsten og Asien krydres maden flittigt med koriander. Både roden, bladene og plantens frø er spiselige. Roden smager mere persilleagtigt og træagtigt end bladene, men er skøn at koge med i asiatiske retter, som til sidst krydres med bladene. Koriander med rod kan man være heldig at finde i asiatiske supermarkeder. Bladene bruges typisk rå eller tilsættes lige inden servering, for de mister både noget af deres smag og den lysegrønne farve ved kogning. De små gullige korianderfrø er endnu mere udbredte end selve bladene. De smager sødt, friskt og citrusagtigt, men på en mere tør måde end bladene. De kuglerunde frø bruges i pølser, currys, marinader, syltelager, chutneys og i rubs til kød samt i kager og desserter. Den friske koriander går særdeles godt i spænd med chili, ingefær, hvidløg og lime. Smagen har en evne til at afbalancere fiskesmag og fedme, og så virker den kølende i forbindelse med krydrede retter. I Mexico indgår den i mange retter såsom guacamole og ceviche. Prøv også en frisk, men julet salat med arabisk inspiration bestående af appelsin i skiver, granatæblekerne, lidt orangeblomstvand, rødløg i ringe og masser af friskhakket koriander.

Prøv fx Langtidsbraiseret steak carnitas med tortillas og koriandercreme

Opbevaring
Køligt. Kan fryses.