Kondenseret mælk

420
Kondenseret mælk er ofte en tyktflydende caffe latte-farvet masse, der smager mildt og meget sødt.

Sæson
Fås hele året.

Prøv fx Babka med saltkaramel

Anvendelse
Vi vælter os i litervis af frisk mælk herhjemme, derfor er kondenseret ikke det, vi oftest rækker ud efter i supermarkedet. Men rundt om i verden, hvor der ikke altid er frisk mælk i køledisken, er det langtidsholdbare mælkeprodukt populært. Den kondenserede mælk er inddampet mælk tilsat sukker og er egentligt beregnet på at blive blandet op med vand for derved at blive til en sødmælkslignende drik. Men den klistrede mælkesirup kan også bruges til andre kulinariske udskejelser, der måske i højere grad kan få tænderne til at løbe i vand. Prøv fx at koge en uåbnet dåse i tre til fire timer i en gryde, hvor dåsen er helt dækket med vand. Lad efterfølgende dåsen køle af, og åbn så for sagerne. Indeni er der nu en lyserbrun, karamelagtig creme, som kaldes dulce de leche i spansktalende lande. Cremen kan smøres på brødet som nutella, bruges i pandekager eller over is. Kondenseret mælk kan også bruges i den dessertlignende kaffedrik café bonbon, hvor lidt kondenseret mælk forsigtigt hældes over en espresso, så der danner sig et mørkt og lyst lag i glasset. Kondenseret mælk kan også bruges i is og i konfekt fx hjemmelavet bounty med kokos og mørk chokolade.

Prøv fx Chokoladebar med salt-karamel

Opbevaring
Stuetemperatur.

Hvor kan den købes
I velassorterede supermarkeder, specialforretninger og asiatiske supermarkeder.