Kiwi

61

Sæson
Importeres hele året.

Smag
Kiwiens grønne frugtkød er syrligt sødt med de knasende sorter kerner iblandet. Smagen er i retning af stikkelsbær.

Prøv fx Trøfler med mørk chokolade og chili

Anvendelse
Den grønbrune dunede frugt er egentligt et stort bær og kaldes også for kinesisk stikkelsbær, fordi den kommer fra Kina og har en smag, som minder om stikkelsbær. Det kinesiske stikkelsbær måtte dog tage navneforandring for at kunne vinde indpas i USA, hvor alt, der pegede i retning af Kina og kommunismen, risikerede at blive bandlyst. I stedet blev frugten opkaldt efter nationalfuglen i et af de store kiwiproducerende lande, nemlig New Zealands kiwi, og det navn har siden hængt ved. Kiwien er rig på vitaminer og mineraler og indeholder desuden et enzym, som er formidabelt til at nedbryde proteinet i kød, samtidig har den en evne til at neutralisere de kræftfremkaldende stoffer, der findes i branket kød. Disse egenskaber betyder til gengæld, at kiwien ikke egner sig til retter, der skal geleres med fx husblas. Kiwien er smuk skrællet og skåret i dekorative skiver. Den smager bedst rå og frisk, men kan også varmes. Kiwi er smuk pynt på desserter og osteborde, men er også dejligt frisk i blendede shakes, undgå dog at tilsætte mælkeprodukter, for de får kiwien til at smage bittert. Prøv også at bruge kiwien som syrligt sødt indslag i salatskålen sammen med fx agurk, melon og jordbær.

Opbevaring
I køleskab.