Karry

233

Sæson
Hele året.

Smag
Karry er et blandingskrydderi, og derfor kan det variere i smag alt efter kokkens luner. Men karry har en helt særlig, varm og krydret smag med tydelige noter af gurkemeje, bukkehornsfrø og peber.

Prøv fx Fish & Chips med remoulade

Anvendelse
Der hersker af og til lidt forvirring omkring ordene karry og curry. Curry er en indisk gryderet ofte bestående af kød kogt i en krydret sauce. Krydderiblandingen i disse currys kan variere efter ingredienser og fra region til region og smager ikke altid som det, vi ellers forbinder med krydderiet karry. Karry er en krydderiblanding, der blev skabt da englændernes kolonisering af Indien ophørte. Englænderne havde fået smag for indernes krydrede retter og ville gerne kunne genskabe dem i deres hjemlige kødgryder. Frem for at skulle tilsætte alskens forskellige krydderier var det dog nemmere med ét krydderi, der kombinerede de mange smage. Krydderiet karry er derfor et europæisk fænomen inspireret af Indien. Der findes forskellige blandinger på markedet, men karry indeholder ofte gurkemeje, peber, cayennepeber, muskatnød, koriander, spidskommen, ingefær og bukkehornsfrø. Karry egner sig naturligvis til eksotiske retter med inspiration fra Indien, men vi har efterhånden også inkorporeret krydderiet godt og grundigt i det traditionelle danske køkken – tænk bare på klassikerne karrysild, karrysalat, boller i karry og kylling i karry. Tilsættes karry som det er, er smagen mild, men ristes krydderiet i varm olie, udvikler smagen sig og bliver krydret og kraftig.

Opbevaring
Mørkt og tørt i lufttæt beholder.