Kaffebrød

1402
Opskriften er udviklet af bagerne Nicolai Skytte og Maria Berg. Foto Nicolai Mørk / Kam.

En traditionel dansk kage, hvis ydmyge udseende på ingen måde yder den retfærdighed, for den har en fantastisk og vanedannende smag. Det knasende brød nærmest smelter sammen med makronmassen på toppen, og med et par gode fif i baglommen kan de hjemmelavede blive bedre end langt de fleste bageres.

Opskrift til 20-30 stk.

Bløddej:
40 g gær
4 dl vand
2 æg
10 g salt
75 g rørsukker
800 g hvedemel
75 g smør, blødt

Makronmasse:
300 g marcipan
500 g rørsukker
Lidt æggehvide
1 knsp hjortetaksalt

Bløddej: Rør gæren ud i vandet. Tilsæt æg, salt og hvedemel, og ælt det hele grundigt sammen. Ælt til sidst det bløde smør ind i dejen. Lad dejen hæve i ca. 1 time. Del herefter dejen i 2 lige store dele, og form dem til to aflange og flade brød, som prikkes med en gaffel. Stil brødene til hævning på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem hæve i 1-1 ½ time. Bag dem derefter i ovnen ved 200 grader i ca. 15 min. Lad brødene køle af.
Makronmasse: Rør marcipan og rørsukker godt sammen, så der ingen klumper er tilbage. Pisk derefter æggehvide i, til massen har en tyk, fast konsistens, som kan sprøjtes ud, uden at massen flyder for meget ud. Rør til sidst hjortetaksaltet i massen. Kom massen på en sprøjtepose.
Samling: Skær de afkølede brød ud i ca. 1 cm tykke skiver. Sprøjt en tyk stribe makronmasse ud på hver skive. Bag herefter brødene gyldne i ovnen ved 180 grader i ca. 12-15 min. Server dem med et godt lag koldt smør smurt ud på bagsiden af kaffebrødet.