En traditionel dansk kage, hvis ydmyge udseende på ingen måde yder den retfærdighed, for de har en fantastisk og vanedannende smag. Det knasende brød nærmest smelter sammen med makronmassen på toppen, og med et par gode fif i baglommen kan de hjemmelavede blive bedre end langt de fleste bageres. Opskriften er lavet af de fremragende bagere Maria Berg og Nicolai Skytte, der bl.a. har været chefbager hos Meyers Bageri og Emmerys.

Opskrift på 20-30 kaffebrød

Bløddej:
40 g gær
4 dl vand
2 æg
10 g salt
75 g rørsukker
800 g hvedemel
75 g smør, blødt

Makronmasse:
300 g marcipan
500 g rørsukker
Lidt æggehvide
1 knsp hjortetaksalt

Bløddej: Rør gæren ud i vandet. Tilsæt æg, salt og hvedemel, og ælt det hele grundigt igennem. Ælt til sidst det bløde smør ind i dejen. Lad dejen hæve i ca. 1 time.
Del dejen i 2 lige store dele, og pres dem flade. Fold begge sider af dejen ind over hinanden.
Form dejen til to aflange, flade og brede brød – de skal nærmest fylde hele bagepladen. Prik dem med en prikker eller en gaffel, og lad dem hæve ca. 1-1 ½ time. Bag dem ved 200 grader i ca. 15 min. Lav imens makronmassen.
Lad brødene køle af, og skær dem ud i ca. 1 cm tykke skiver.
Læg brødskiverne på en bageplade, og fordel makronmassen på dem. Bag herefter brødene gyldne i ovnen ved 180 grader i ca. 12-15 min. Server dem med et godt lag koldt smør smurt ud på bagsiden af kaffebrødet.
Makronmasse: Rør marcipan og rørsukker godt sammen, så der ingen klumper er tilbage. Pisk derefter æggehvide i, til massen har en tyk, fast konsistens, som kan sprøjtes ud, uden at massen flyder for meget ud. Rør til sidst hjortetaksaltet i massen. Kom massen på en sprøjtepose.

Vidste du?
– At kaffebrød har ikke noget med kaffe at gøre, men har fået sit navn, fordi det indgik i gamle dages kaffeselskaber.
– At makroner lavet på fintmalede mandler, sukker og æggehvide blev opfundet helt tilbage i middelalderen og er udbredt i næsten hele Europa, men at kransekagen (som består af en slags makronmasse, der indgår i opskriften her) er en dansk opfindelse fra 1700-tallet.
– At kaffebrødet hos mange bagere var – og nogle steder stadig er – en måde at anvende daggammelt brød på: Det gamle franskbrød får ganske enkelt nyt liv af den fugtige makronmasse, og samtidig skal et rigtigt kaffebrød være herlig sprødt. Hvis du har noget brød til overs, kan du altså nøjes med at lave makronmassen. Men der er nu ingen tvivl om, at frisk brød smager allerbedst, så har du tiden, kan det godt betale sig at bage brødet fra bunden.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *