Opskrift af Vibeke Lehn og foto af Kam.

Juleboller med safran

1140

Aromatiske og gyldne boller, der dufter af hjemmebag og er meget lækre på julemorgenbordet eller gode til en kop eftermiddagste efter en lang travetur i skoven. De kan smages til med meget andet end safran, fx kardemomme eller kanel, de kan også laves helt uden krydderi eller med tørrede bær som fx tranebær i dejen.

Opskrift på 16 boller

¼-½ g safran
½ dl vand, varmt
50 g gær
2 ½ dl letmælk
75 g smør
1 spsk sukker
1 æg
Ca. 500 g hvedemel

Pensling:
1 æggehvide

Læg safrantrådene i blød i det varme vand. Lad vandet afkøle, til det er lillefingervarmt, og rør gæren ud heri. Lun mælken i en kasserolle, og smelt smørret heri. Sørg for, at mælken er fingervarm, inden den hældes sammen med gærblandingen i en skål. Tilsæt sukker, æg samt hovedparten af hvedemelet – evt. sammen med ønsket fyld*. Ælt dejen glat og smidig med det resterende mel. Lad dejen hæve lunt og tildækket 1 time.
Ælt dejen igennem, del den i 16 lige store stykker, som trilles til boller. Sæt bollerne på plader beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve i ca. 20 min. Pensl dem med æggehvide, og bag dem gyldne i ovnen ved 200-225 grader i ca. 15 min.

* Bollerne kan også laves uden safran, men med fx med 100 g soltørrede tranebær, blåbær, kirsebær eller rosiner samt evt. lidt hakkede nødder, som alt sammen æltes ind i dejen.