Jordnødder

117

Sæson
September til december, men fås hele året.

Smag
Jordnødden har en sød og fed nøddesmag. Den er mild og helt uden bitterhed. Nødden har en sprød og fast konsistens.

Anvendelse
Som navnet afslører, vokser jordnødder under jorden i rodnettet på en særlig amerikansk ærteblomst. De små nyreformede bælge med netmønster indeholder som oftest to-tre jordnødder hyllet i en mørkebrun hinde. Jordnødden indeholder masser af fedt og presses til jordnøddeolie, der er ret smagsneutral og derfor er god at stege i og lave mayonnaise af. Jordnødder kan spises som de er direkte fra den beigefarvede skal eller saltes til snacks – peanuts. Jordnødder er delikate som drys på varme retter fx wokretter og thairetter eller som salt drys i salater fx i broccolisalat med bacon, rosiner og creme fraiche-dressing. De bruges også i stor udstrækning i kager og desserter. Jordnødder kan også blendes til glat eller crunchy jordnøddesmør eller peanut butter. Det er let at lave selv. Nødderne skal blot smides i en food processer og køres til de afgiver deres olie og bliver til en lind masse, der kan smages til med salt. Så er der ikke langt til Elvis’ livret; ristet toast med peanutbutter og banan. Eller bland jordnøddesmør med hvidløg, ingefær, stødt koriander, spidskommen, gurkemeje, soja og kokosmælk til en cremet sataysauce, som traditionelt spises til kyllingespyd i Thailand.

Opbevaring
Tørt og køligt. Da nødden indeholder en del fedt, kan den let blive harsk.