Foto af Peter Kam.

Ingefær

414

Ingefær har en pikant, let syrlig smag med noter af citrus og træ. Aromaen er meget parfumeret, næsten sæbeagtig. Rå ingefær er stærkt og prikker let på tungen, men det mildnes ved tilberedning.

Sæson
Importeres hele året.

Prøv fx Iste med ingefær og mynte

Anvendelse
Ingefær er roden fra den gamle kulturplante Zingiber Officinale, der vokser i Indien og Kina. Den er værdsat i køkkenet for sin saftige, karakteristiske smag, men også inden for lægevidenskaben har man haft kig til den sandfarvede rod, der siges at være kvalmestillende og mildt bakteriehæmmende. Ingefær er grundingrediens i mange asiatiske retter, hvor den ofte parres med chili, lime og hvidløg. I den vestlige del af verden bruges den typisk til at fremstille ginger ale eller i det søde køkken til ingefærkager. Man kan brygge en dejlig styrkende te på frisk ingefær i tynde skiver, der overhældes med vand og koges i ti minutter, sød med honning eller sukker, hvis smagen er for skarp. Syltet ingefær er fast ledsager til sushi, fordi det siges at kunne rense smagsløgene, så man bedre kan smage de forskellige fisketyper. Det er let at lave selv. Skræl en god stor knold på 200-300 g og skær den i tynde skiver. Salt skiverne og lad dem hvile i en times tid. Tør skiverne i et viskestykke og fyld dem i et steriliseret glas. Giv 2 dl riseddike, 100 g sukker og 1 spsk salt et opkog og hæld blandingen over ingefæren. Skru låget på og afkøl.

Opbevaring
I køleskab.

Hvor kan den købes
Frisk, syltet og stødt ingefær fås i de fleste større supermarkeder. Tørret og kandiseret ingefær findes i asiatiske supermarkeder.