Hyldeblomst

662

Hyldeblomster er en rigtig sommerbebuder, og noget af det bedste ved dem er, at de er en gratis råvare, der kan give masser af smag til saft, sirup, snaps og søde retter.

Sæson
Juni til juli.

Smag
Hyldeblomsterne har en parfumeret duft og aroma, som kan minde om stikkelsbær med elegante noter af citrus og muskat.

Anvendelse
Man er sjældent i tvivl om, hvornår hylden blomstrer, for den sender sin intense parfume ud over haver, parker, enge og marker i slutningen af juni og i juli måned. De fine blondelignende blomsterskærme plukkes, rystes fri for biller og fluer og er herefter klar til brug. Sørg for at der ikke er blade med, da de kan være giftige. Det er bedst at undlade at skylle skærmene, for herved skylles meget af smagen væk. Det er en sommerklassiker at lave hyldeblomstsaft ved at lægge skærmene lagvis med sukker og citronskiver, tilsætte lidt citronsyre, overhælde med kogende vand og lade blandingen trække et par dage i køleskab, hvorefter den filtreres. Saften kan blandes med vand til en forfriskende drik eller blandes med kølig hvidvin og danskvand til en sommerlig aperitif. Den kan også bruges i sorbet eller koges yderligere ind med lidt ekstra sukker til en tyk sirup. De hvide blomsterskærme kan også dyppes i beignetdej, frituresteges og drysses med flormelis. Eller man kan bruge blomsterne som smagsgiver i eddike, olie eller vodka. Endeligt kan de fine, små blomster bruges som dekorativ pynt på salater og desserter.

Opbevaring
Blomsterne skal bruges umiddelbart efter, at de er plukket, men kan dog klare sig en nat i køleskab.

Hvor kan de købes
Hyldeblomster kan sjældent købes i butikkerne, men skal selvplukkes i naturen, hvor hylden vokser vildt ved skove, krat, marker og i parker. Hyldeblomstsaft kan dog købes i supermarkedet året rundt.