Det lille løg optræder i et hav af kombinationer; som smagssætter i saucer og sammenkogte retter, og som selvstændig og markant ingrediens i klassiske retter såsom gratiner, stegt kylling og mayonnaise. Hvidløget er det medlem af løgfamilien med den mest intense smag.

Sæson
Hele året.

En fransk kærlighed
Forestillingen om franskmænd iført stribet trøje, baguette under armen og hvidløgsånde er noget af en kliché, men lidt er der alligevel om snakken. Hvidløg har i snart 1000 år udgjort en fast bestanddel af det franske køkken. I Frankrig bliver hvidløg første gang nævnt i en kogebog i 1306. Her bliver det beskrevet som en krydderurt, og det er først i det 19. århundrede, at hvidløget optræder som en selvstændig ingrediens. Traditionelt forbindes hvidløg mest med det sydlige Frankrig, men hvidløg bliver brugt over hele landet.

Prøv fx Porchetta med basilikum, hvidløg og citronskal

Sundt og heftigt
Hvidløgets historie går helt tilbage til Antikken, og der er bl.a. fundet rester af hvidløg i de gamle ægyptiske grave. Ægypterne troede, at hvidløg gav styrke, og derfor blev den yngste farao Tutankamon fx sendt til det hinsides med hvidløg ved sin side. Hvidløget har altid været kendt for dets helbredende egenskaber, og i moderne tider er det blevet påvist, at det indeholder stoffet allicin; et antibiotikum, som frigives, når hvidløget knuses eller hakkes, og som slår bakterier og svamp ned i kroppen. De gode egenskaber til trods har overklassen gennem tiden ofte nægtet at spise hvidløg, fordi de fik dårlig ånde, og den romerske digter Horats beskrev, hvordan hvidløg skræmte ellers kysselystne kvinder bort og fordrev elskere til den anden side af sengen.

Prøv fx Hvidløgssuppe med bagte hvidløg

Aïoli (nok til 4 pers)
Pisk en stor æggeblomme sammen med 2 tsk friskpresset citronsaft og ½ tsk stærk sennep. Tilsæt ca. 1 dl olivenolie, en dråbe ad gangen, under kraftig piskning. Når mayonnaisen har opnået den rette konsistens, tilsættes 1 knust og presset fed hvidløg. Smag til med salt, peber, citron og hvidløg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *