Hvide bønner

105
Hvide bønner har en mild og lidt melet smag, men er gode til at suge smag til sig fra de råvarer, de tilberedes med.

Sæson
Fås hele året.

Læs også om Linser

Anvendelse
I engelsktalende lande kaldes hvide bønner ofte for navy beans, fordi de var en del af provianten i flåden. De hvide bønner er også meget anvendt til konserves fx i dåseklassikeren baked beans, og det har givet den et lidt blakket ry. Det er bestemt ikke helt velfortjent, for tilberedt med bare en anelse omhu kan den hvide bønne indgå i mange velsmagende retter. Den er rig på protein, hvilket gør, at den er ret brugt i vegetarkøkkenet. Hvide bønner lægges i blød i koldt vand i 10-12 timer eller natten over, hvorefter vandet kasseres. Der tilsættes nyt vand, og bønnerne koges i 40-60 minutter, til de er møre. Kom gerne en suppevisk eller lidt bouillon ved kogevandet, det giver god smag til bønnerne. Herefter kan bønnerne indgå i varme, sammenkogte simreretter, såsom franskmændenes oppulente cassoulet eller den fyrige chili con carne. Den kan også bruges i pastaretter eller som fyld i supper. Prøv også bønnerne som fyld i en salat eller blend dem til cremede puréer, som lindes med lidt smør eller olie og tilsættes favoritkrydderierne fx hvidløg, citronskal, list chili og timian. Sådan en puré er god til fjerkræ eller på ristet brød måske med lidt sprødt bacon knust henover. De hvide bønners milde og neutrale smag har nemlig godt af at få modspil af mere kraftigt smagende råvarer, såsom bacon.

Opbevaring
Tørt.