Hvid chokolade

1663
Hvid chokolade har en mild smag og nogle gange med et hint af vanilje. Foto Kam.

Det er egentlig lidt misvisende at kalde hvid chokolade for chokolade, for teknisk set er der nærmere tale om en chokoladeløs chokolade. Det skyldes, at hvid chokolade er renset for kakaopartikler, og dermed er det renset for kakaosmag. De fleste vil nok beskrive smagen som sød, og det er ikke så underligt, da hvid chokolade består af kakaosmør, mælk, sukker og vanille, hvor det meget ofte er vanillen, der smager igennem (det skyldes, at kakaosmør i sig selv ikke har en synderlig behagelig smag, så derfor vælger mange producenter at give den gas med vanillen). Hvid chokolade har et lidt speget ry netop pga. den til tider overvældende søde smag, der skyldes, at det ikke indeholder kakao til at balancere sødmen samt det faktum, at det ikke er chokolade. Men når det er sagt, så har hvid chokolade netop i kraft af sin cremede konsistens og sin sødme et fint potentiale i det søde køkken og i bagværk. En god hvid chokolade smager af vanilleis og har gerne et hint af bær som fx abrikos eller hindbær som en lille syrlig note, og disse smagsnoter er med til at give et fingerpeg om, hvad hvid chokolade kan bruges til: Brug den fx i is ved at lave en god vanilleis, og rør den op med store stykker hvid chokolade og friske jordbær. Eller tilsæt en god mængde hakket hvid chokolade i cookies med mandler og tranebær. En god tommelfingerregel er, at hvid chokolade kalder på syrlige ingredienser, der kan balancere sødmen, så vær ikke bleg for at bruge citron, passionsfrugt, brombær eller andre friske og tørrede bær sammen med den hvide chokolade. Brug også gerne et ristet element som fx ristede nødder, for det giver en god kontrast, også konsistensmæssigt. Vidste du for øvrigt, at hvid chokolade er en relativt ny opfindelse, der blev gjort af schweiziske Nestlé i 1930, hvor de sendte en hvid chokoladebar på markedet? Idet hvid chokolade indeholder så store mængder kakaosmør, har det et lavere smeltepunkt end andre typer chokolade, så det smelter allerede ved 40 grader. Hold derfor et ekstra godt øje med processen, når du smelter hvid chokolade, så temperaturen ikke bliver for høj, og chokoladen begynder at sætte sig på bunden af skålen i klumper.

Scones med hvid chokolade, citron og tranebær (8-12 stk.)
Bland 5 dl mel, ¾ dl sukker og 2 tsk bagepulver. Tilsæt 6 spsk koldt smør hakket i små tern. Pisk 1 ¼ dl mælk sammen med 1 æg i en anden skål, og vend det i melblandingen. Tilsæt revet skal ½ økologisk citron og 1 tsk citronsaft til dejen sammen med 1 ¼ dl soltørrede tranebær og 1 ¼ dl hakket hvid chokolade. Bland det hele sammen uden at ælte, og form det til en bold. Læg bolden på et meldrysset bord, og flad den ud, til den får en tykkelse på 2 ½ cm. Brug en kniv eller et pizzahjul til at skære den i 8-12 trekanter eller slices, som om du skærer en pizza ud. Fordel trekanterne på et stykke bagepapir, og bag sconesene i ovnen ved 220 grader i 15 min., eller til de er gyldne på toppen. Lad dem køle af, og server med det samme.