Honning-elge Ingen jul uden honningkager, og hvorfor ikke gå lidt over gevind - og gevir - og stikke dem ud som elge i stedet for de klassiske honningkagemænd og –koner? Eller brug en hvilken som helst anden udstiksform. Smagen er den samme og eviggyldig med en liflig blanding af ingefær, kanel, nelliker og honning.

Honning-elge

1660

Humoristiske julesmåkager med en dyb, krydret smag af honning, nelliker og kanel. Har du ikke en elge-form, kan andre fint bruges.

Opskrift til ca. 40 stk.                         

800 g mel
1 spsk ingefær, stødt
½ tsk nelliker, stødt
2 tsk kanel, stødt
½ spsk bagepulver
250 g smør, blødt
2 ½ dl brun farin
1 dl honning
1 ½ dl mørk sirup
2 æg
1 øko-appelsin, revet skal af
½ øko-citron, revet skal af

Glasur:
50 g æggehvide
175 g flormelis
Evt. lidt frugtfarve

Bland mel, ingefær, nellike, kanel og bagepulver sammen i en skål. Pisk smør og brun farin lyst og luftigt i en anden skål. Pisk honning og mørk sirup i massen til en ensartet dej. Pisk æggene i et ad gangen og til sidst citrusskallen. Brug en ske til at røre melblandingen i til en ensartet dej. Del den i 4 portioner, pak dem ind i film, og stil dem på køl 1 time. Rul 1 portion dej ud på et meldrysset bord, til dejen får en tykkelse på lidt mere end ½ cm. Brug udstikkere til at stikke dejen ud, fx som honning-elge, og fordel kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag kagerne ved 180 grader i 7-10 min., til de er let brune i kanten og faste at mærke på. Lad dem køle af.
Glasur: Pisk æggehvider og flormelis sammen i en skål så længe, at glasuren bliver tyk og skinnende, og der tegner sig tydelige mærker fra elpiskeren, som ikke forsvinder, når du løfter piskeriset op. Farv evt. glasuren med lidt frugtfarve, og fyld den på en sprøjtepose. Pynt kagerne efter fri fantasi, og lad glasuren størkne, inden kagerne fyldes på kagedåser.