Frodige Irland er grøn hele året, hvilket landets store bestand af græssende får og kvæg nyder godt af. Kødet er rigt på smag, ligesom mejeriprodukterne er i en særlig, delikat klasse. I hovedstaden Dublin har byens mange kokke længe vidst, at deres land et gigantisk fadebur af lækre, lokale råvarer, så kartoflerne – for dem kan man ikke komme uden om – er tilbehør til den skønne lammesteg eller den friske fisk.

TEKST OG FOTO Ida Rud

Som Nordeuropas sidste bastion ud mod det vældige Atlanterhav ligger Irland og skutter sig ind til England, hvor den vikingegrundlagte hovedstad, havnebyen Dublin, har fungeret som knudepunkt for al aktivitet mellem det tidligere hovedland og videre ud i resten af verden. Her har Guiness arnested, en af verdens mest populære øl, og med en lejekontrakt, der varer i 9000 år, er bryggeriet en stabil hovedåre i Dublins økonomi, med arbejdspladser og ikke mindst øl – eller pints, som man drikker, når det er fyraften – til udskænkning i de mange pubs. I Dublins snoede brostensbelagte gader, er der et utal af udskænkningssteder med knaldfarvede træfacader og et farvebroget blomstermylder, der er ophængt i alt fra skilte til lygtepæle.

Kartoffelmos er alvor
Det er billigt at spise ude, og særligt de unge irere benytter sig af muligheden. Forvildes og forstyrres man af de mange tilbud, er det en god idé at kigge efter de cirkelrunde, lysegrå granitemblemer, der er sat på dørkarmene af diverse etablissementer – de er fra The Bridgestone Guide, en irsk pendant til michelin-guiden, og de er garant for et godt måltid og en god oplevelse. Her risikerer du ikke at støde på klumper i kartoffelmosen, noget der i Irland betragtes som en helligbrøde. Rygtet spredes hurtigt på pubben, hvis man har fået dårlig mash eller champ, som de kalder det, og så holder man sig derfra. Er man ikke kun til den traditionelle og tunge irske husmandskost, er der også mange gode italienske, mellemøstlige og asiatiske restauranter, som den populære Saba (på thai ‘det glade mødested’) på Clarendon Street, der kombinerer thai og vietnamesisk mad til en billig penge og med lækre drinks oven i hatten. Vær opmærksom på, at brødet i Dublin af mange danskere vil opfattes som tørt. Det skyldes, at deres mel har et lavt indhold af gluten, og derfor bager de ikke brødet med gær, men med soda. Det giver en smuldrende struktur, men det kan heldigvis hjælpes på vej med et ekstra tykt lag af den gode, irske smør.

ALLE DAGENS MÅLTIDER I DUBLIN

MORGEN
I Irland er morgenmaden bundsolid, og som det er normalt i hele Storbritannien, er der rigeligt med bacon, pølser og æg. Hos Gerry’s Coffee Shop på Montague Street er stemningen høj, betjeningen hektisk venlig, og deres ’full irish breakfast’ er helt i traditionens ånd med black pudding på tallerkenen. Kaffen på Gerry’s er stærk og uden dikkedarer, men er du til blomster i mælkeskummet, fås der fremragende kaffe på Butlers Chocolate Cafe, en irsk kaffekæde, der ligger belejligt spredt omkring i byen.

FROKOST
Et godt sted at mødes inden en tur i Dublins gader, er ’On the green’, en firkantet plet i St. Stephen’s Green, en af byens parker. Skulle vejret mod forventning være tørt og solrigt, kan det anbefales at tage en picnic med fra Blazing Salads på Drury. Ellers ligger Thorntons et øjekast fra ’On the green’, en restaurant, der en årrække havde hele to af de så eftertragtede michelinstjerner. Til den nette sum af 25 euro får man tre retter til frokost, og det er en fabelagtig bund inden snuden vendes mod shopping i den nærliggende Grafton street, i vis sidegader der findes osteforretninger, ismejerier og intime luksussupermarkeder. Når sukkertrangen melder sig, er en tur i The Cake Cafe en unik oplevelse, bl.a. fordi det er lidt af en skattejagt bare at finde stedet, som ligger i The Daintree Building, en gennemført, økologisk ejendom, som har vundet mange priser i hele verden for dens innovative design og (gen)brug af materialer. Den ligger på Camden Street, og i stuen er en smuk papirsforretning. Går man gennem den, kommer man ud i en lille baggård, hvor ildsjæle har skabt det lille kageparadis med blomstrede duge og assorteret porcelæn, hvorpå farvestrålende og uimodståeligt søde kager serveres.

AFTEN
Inden aftensmaden kan man jo passende indtage en pint sammen med resten af Dublins beboere, der er joviale, sort-humoristiske og imødekommende – og virkelig mange af dem rødhårede! Doheny & Nesbitts på Lower Baggot Street er et besøg værd for deres indretning, der ikke har ændret sig meget siden det 18. århundrede. Ikke langt derfra ligger l’Ecrivain, noget af det ypperste inden for gastronomi i Dublin. Som navnet antyder læner den sig op ad det fransk køkken, men som mange andre steder fokuseres der her på brugen af irske kvalitetsprodukter. For en mere rustik og no-nonsense irsk mad-oplevelse, men stadig med kvalitetsprodukter i hovedsædet, er The Winding Stair på ‘den anden side af floden’ et besøg værd. Und dig selv en ‘bread and butter pudding’ til dessert – dens fløjlsbløde sødme vil sende dig lukt i himmerige. Slut aftenen af med at gå tilbage over en af floden Liffeys mange, smukke broer, og smut ind i Temple Bar-området, også kendt som kulturkernen i Dublin, hvor musikken strømmer og øllene flyder i middelaldersmukke omgivelser.

Tips til madshopping

Fallon & Byrne (Exchequer Street 11-18)
Hvis du leder efter lækre ginger biscuits, lemon curd eller andre lokale lækkerier, så er dette stedet at besøge. Blandt de bugnende stabler af pastapakker og frugtdynger er der et dejligt udbud af kogebøger, gode redskaber, og når du går rundt mellem reolerne med kvaliprodukter kommer de mange medarbejdere hen og tilbyder deres hjælp og vejledning.

Liston’s Deli (Lower Camden Street 25-26)
Liston’s specialiserer sig i at have tæt kontakt til lokale landmænd og grøntsagsavlere, så her findes håndkværnet smør og hjemmepakket black pudding (blodpølse), som Liston med sans for kvalitet selv har smagt og står inde for.

Sheridans Cheesemongers (South Anne Street 11)
Simpelthen den bedste ost, der kan opdrives i Irland. Det siger ikke så lidt. Cheddar-udbuddet er stort og skønt, og selv om osten faktisk er af engelsk oprindelse, synes irerne da, at de godt kan lave de bedste.

Magill’s Delicatessen (Clarendon Street 14)
Forretningen ligner udadtil en lettere hærget og mørk bar, men inden for dørene er det en Aladdins hule af oste, charcuteri, samt godt brød og tapastilbehør. Ideel til tapas?

Les Palais de Thés (Wicklow Street 27)
Irland byder også på fantastisk afternoon tea og har også deres egen breakfast tea. Skal du have velduftende teer med hjem, er dette smukke og ekstremt velassorterede tepalads et must.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *