Opskrift af Vibeke Lehn og foto af Kam.

Grønkålssalat med rugspelt, chili, hvidløg og citron

1702

Rå grønkål er allerbedst, når det finthakkes, så det lige er til at spise. Her blandes det med stærk chili, syrlig citron og masser af rugspelt, der giver retten en solid bund. Salaten er et måltid i sig selv, men kan også fint serveres til røget fisk, en god svinekotelet eller lufttørret kød som skinke og bresaola.

Opskrift til 4 pers.

1 ½-2 dl perlerug, fx fra Skærtoft Mølle
½ l grønkål
2 æbler, gerne cox orange, udkernede og skåret i grove tern
1 rød chili, udkernet og fintsnittet
1-2 fed hvidløg, knust
1 citron, økologisk, fintskåret skal af
2 spsk rapsolie
2 æbleeddike
1 tsk honning, flydende
Salt og peber

Skyr-creme:
3-4 dl skyr, velafdryppet
2-3 spsk raps- eller olivenolie
Salt og peber
Ristet spidskommen eller spicy krydderblanding

Prøv også Æble-nødde-slaw

Kog perlerugen efter anvisningen på pakken, og lad den afkøle. Riv grønkålsbladene fra stokken, og skær eller klip de grove ribber på bladene fra. Hak grønkålen fint. Bland derefter den kogte perlerug med grønkål, æbler, chili, hvidløg samt citronskal. Rør, og smag salaten til med rapsolie, æbleeddike samt honning, salt og peber.
Skyr-creme: Lad skyen dryppe af i et kaffefilter, rør, og smag den til med olie, salt, peber og ristet spidskommen – eller brug den spicy.
Lad gerne salaten trække, hvis der er tid og mulighed for det inden servering. Server fx til røget fisk, en god svinekotelet eller lufttørret kød som skinke og bresaola.