Græskarkage i lag med kaffe-smørcreme

265
Opskrift af Maria Faarvang og foto Nicolai Mørk / Kam.

En vidunderligt krydret græskarkage, der minder lidt om en klassisk gulerodskage i smagen, men den serveres som en lagkage lagt sammen med en forførende kaffe-marengs-smørcreme og en krydret pumpkin-pie-krydret sirup på toppen. En kage til alle slikmunde (fx omkring Halloween) og alle, der trænger til at se lidt lyst på vintermørket.

Opskrift på 1 stor kage/Ca. 10 pers.

1 græskar, ca. 1 kg, fx hokkaido, butternut squash eller blue ballet/5 dl græskarpure*
5 dl sukker
4 æg
5 dl mel
2 tsk natron
1 tsk bagepulver
½ tsk muskat, revet
2 tsk pumpkin pie-krydderi
½ tsk salt
2 ½ dl smagsneutral olie, fx solsikkeolie

Kaffe-smørcreme:
9 æggehvider
7 dl sukker
7 dl smør, stuetemperatur, skåret i små tern
2 tsk vanillesukker
2 tsk instant coffee, opblødt i lidt varmt vand
Evt. lidt flormelis

Pumpkin spice-sirup:
4 dl vand
4 dl sukker
2 ½ tsk pumpkin pie-krydderi
2 spsk græskarpure

Læs også 7 amerikanske kagetrends der har taget verden med storm

Græskarkage: Halver græskarret, grav kernerne og det fibrøse kød ud med en ske, og læg det med skæresiderne nedad på en bageplade, og bag det i ovnen ved 175 grader, til kødet er helt mørt, det tager ca. 1 ¼ time. Grav det møre kød ud med en ske, og blend eller mos det til en fin pure (gem 2 spsk til siruppen). Pisk sukker og æg lyst og luftigt. Si de tørre ingredienser sammen i en skål, og pisk dem i æggeblandingen sammen med olie og græskarpureen. Hæld dejen i to smurte og meldryssede springforme på ca. 22 cm i diameter. Bag kagerne ved 180 grader i ca. 35-40 min. (tjek med en strikkepind). Lad kagerne køle af.
Kaffe-smørcreme: Pisk æggehvider og sukker sammen i en skål, der passer i størrelsen til at stå over et vandbad. Stil den over gryden med det let kogende vand, og pisk konstant, til temperaturen når 65 grader (brug et sukkertermometer). Tag skålen af varmen, og pisk videre, til massen er kølet af (overfør den evt. til en røremaskine, og lad den gøre arbejdet). Når marengsen er kølet af, pisk da smørret i lidt ad gangen, til det er helt inkorporeret, og massen er silkeblød (hvis den ”grumser”, bliv da ved med at piske). Hvis massen er lidt flydende, pisk evt. lidt flormelis i, og stil den da på køl. Rør derefter vanille og kaffe i.
Flæk kagebundene, og læg dem sammen med smørcremen.
Pumpkin spice-sirup: Kog vand og sukker op i en gryde, til sukkeret er helt opløst. Rør de øvrige ingredienser i, og lun det i ca. 6 min. under jævnlig omrøring, men uden at det koger. Hæld siruppen gennem en finmasket sigte eller et viskestykke, dryp den på kagen, og server.

* Nogle gange kan græskar købes pureret i dåser i specialforretninger.