Geranium

1921

Der findes et væld af forskellige geraniesorter, og hver enkelt har sin særlige smag. Den mest almindelige herhjemme er dog rosengeranien, som dufter og smager intenst af citrus og rose. De takkede blade er helt usandsynligt parfumerede.

Sæson

Juni til oktober.

Anvendelse
Geranium er en rigtig mormorplante, alligevel har den lagt navn til en gourmetrestaurant, hvor en af landets mest omtalte og nyskabende kokke, Rasmus Kofoed, slår sine folder. I mormors stuer var det geraniums friske citrusduft, der var i højsædet, det samme gælder inden for gastronomien, for de parfumerede blade smager, som de dufter. Geranium bruges fortrinsvis i det søde køkken, og det er plantens blade, der er særligt eftertragtede, ikke dens fine pastelfarvede blomster. Bladene bruges som krydderi i beherskede mængder, lidt som vanille. Faktisk kan man lave parfumeret geranium-sukker på samme måde som man laver vanillesukker, blot stik et blad eller to ned i et glas med flormelis eller almindeligt sukker. Ryst i ny og næ og efter et par uger er sukkeret parfumeret og lige til at strø over bær, i cremer eller i kager. Bladene kan også koges med i syltetøj, marmelade, gelé og frugtgrød. Man kan også lægge et par geraniumblade i bunden af en kageform og derefter hælde kagedejen i for derefter at afslutte med blade i et smukt mønster på toppen. Geraniums parfumerede smag af rose og citrus klæder jordbær, rabarber og æble.

Opbevaring
I vindueskarmen.

Hvor kan den købes
Planteskoler og gartnerier.