En klassisk, fransk kage med en fin smag af vanilje og citron. Ofte dekoreres den med kandiserede frugter. Opskrift af Nicolai Skytte og foto af Stine Christiansen / Skovdal Nordic.

Gâteau des rois

1744

I Frankrig er helligtrekongersdag en festdag, og den bliver fejret med adskillige variationer af kagen gâteau des rois. Oversat til dansk betyder det kongernes kage. Denne variation af kagen er kendt i det sydlige Frankrig og er ofte dekoreret med kandiserede frugter og pyntet med en kongekrone. Det siges også, at den, der fandt en figur af en af de tre konger i kagen, måtte få lov at være konge for en dag. Her serveres den i en lidt mere nordisk og upyntet udgave uden kroner, men bare med fin smag. Kagen kan med fordel skæres i skiver, som ristes på panden og smøres med lidt koldt smør.

Prøv også Gateau Breton

100 g rørsukker
400 g hvedemel
4 æg
½ tsk salt
10 g gær
1 stor økologisk citron, revet skal af
150 g fransk saltet smør, blødt (eller dansk smør)
Smagsneutral olie, til pensling
1 æg, til pensling
1 appelsin, saften fra

Dag 1: Flæk vanillestangen, og bland vanillekornene med rørsukkeret. Tilføj de øvrige ingredienser, men hold smørret tilbage. Ælt dejen godt sammen, og tilføj smørret lidt efter lidt til en smidig og ensartet dej. Kom dejen op i en oliesmurt skål, og dæk skålen til med film. Lad dejen stå i 4 timer ved stuetemperatur. Stil herefter dejen på køl til koldhævning til næste dag.
Dag 2: Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå i ca. ½ time ved stuetemperatur. Vend herefter dejen ud på en bageplade med bagepapir, og tryk en knytnæve eller en albue ned i midten af dejen. Form herefter forsigtigt dejen med begge hænder til en krans. Lad kransen hæve i ca. 2 timer ved stuetemperatur. Pensl omhyggeligt kransen med et sammenpisket æg, og bag den ved 180 grader i 25-30 min. Straks kagen kommer ud af ovnen, pensles den med friskpresset appelsinsaft. Giv den endelig rigeligt, så appelsinsmagen trænger godt ind i kagen. Lad kagen afkøle helt inden servering.