Gâteau breton

257
Opskrift af Nicolai Skytte og foto af Stine Christiansen / Skovdal Nordic.

Gâteau breton er oprindeligt fra Bretagneområdet i Frankrig. Kagen kan sammenlignes med en shortbread-kage eller en pund-til-pund-kage, men er dog helt sin egen med et twist af rom og appelsin. Typisk bliver kagen spist til morgenmad og serveret med en god marmelade eller en hjemmelavet sveskekompot. Gem gerne gâteau breton’en et par dage, efter at den er bagt. Det siges nemlig fra gamle dage, at kagen vil udvikle en mere intens smag, og at den desuden kan holde sig frisk i ugevis.

Opskrift på 1 kage

400 g hvedemel
250 g saltet fransk smør, blødt og skåret i tern (eller dansk smør)
6 æggeblommer
1 ½ cl rom*
Lidt smør, til formen
1 æggeblomme, til pensling

Bland rørsukker og hvedemel i en stor skål. Tilføj det bløde smør, og smuldr det ind i dejen med fingrene. Tilføj æggeblommer og rom, og saml dejen til en ensartet masse. Smør en springform på ca. 23 cm i diameter. Kom dejen i springformen, og tryk den ensartet ned i formen. Glat overfladen af dejen med bagsiden af en ske. Pensl kagen omhyggeligt med en æggeblomme, og snit et harlekinmønster med bagsiden af en gaffel. Bag kagen ved 180 grader i 40-45 min., til den er flot gyldenbrun. Lad kagen afkøle helt inden servering.

*Rommen kan også erstattes af orangeblomstvand.