Gâteau à l’orange

204
Enkel kage med en dyb og delikat smag af appelsin. Det er mesterbagen Nicolai Skytte, som bl.a. har været chefbager på Meyers Bageri, der står bag opskriften. Foto Stine Christiansen / Skovdal Nordic.

Fransk sandkage med en liflig smag af appelsin. Gâteau à l’orangen pensles med en appelsinlage, så snart den kommer ud af ovnen. Resultatet er en kage, der smager intenst af appelsin og i sin konsistens minder om en æbleskive med sin lette krumme og sprøde skorpe.

Prøv også Marcipankage med masser af citron

250 g rørsukker
6 æg
250 g hvedemel
2 tsk bagepulver
1 økologisk appelsin, saft og revet skal af
Smeltet smør, til formen

Appelsinsirup*:
200 g rørsukker
2 appelsiner, saften fra

Pisk det bløde smør sammen med halvdelen af rørsukkeret. Del æggene i blommer og hvider, og tilsæt æggeblommer en efter en til smørblandingen. Sigt, og vend hvedemel og bagepulver i massen, og tilføj revet appelsinskal og -saft. Pisk æggehviderne stive i en helt ren skål med resten af rørsukkeret, og vend det forsigtigt i massen. Smør en form med smeltet smør, og vend massen op i formen**. Bag kagen ved 180 grader i ca. 50-55 min. Tjek evt. med en strikkepind, om kagen er færdigbagt (der må ikke hænge dej ved). Forbered appelsinsiruppen, mens kagen bager.
Appelsinsirup: Kom rørsukker og appelsinsaft i en gryde, og lad det simre, til sukkeret er helt opløst.
Pensl den færdigbagte og varme kage med den ønskede mængde appelsinsirup. Nyd kagen afkølet.

*Kom evt. lidt Cointreau i siruppen, for det vil gå godt sammen med appelsinsaften.
**Du kan anvende flere forskellige forme til denne kage. Kagen her er bagt i en Kouglof-form.