Garam masala

147

Sæson
Hele året.

Smag
Garam Masala betyder ’stærk blanding’, men er ikke stærk og brændende som chili, men nærmere varm og krydret. Den består af en velsignelse af forskellige krydderier, der varierer fra region til region, derfor kan smagen også variere. De mange krydderier gør smagen kompleks med sødlige noter.

Prøv fx Garam masala pulled pork med krydret slaw og fladbrød

Anvendelse
Garam masala er et blandingskrydderi på lige fod med karry. Krydderiet bruges især i Indien, og enhver indisk husmor med respekt for sig selv laver sin egen garam masala og giver den gerne et personligt twist. Garam masala kan derfor variere i smag og styrke, men det består som oftest af chili, nellike, peber, kanel, kardemomme, spidskommen, koriander, sjerneanis, laurbærblade, fennikel og muskatnød. Krydderierne ristes typisk, inden de stødes sammen i en morter, for ristningen fremhæver krydderiernes smag. Blandingen kan købes færdigblandet mange steder, men man kan også fremstille sin egen, og brugen af nyristede og friskkværnede krydderier giver uden tvivl den mest aromatiske blanding. Krydderiet er formidabelt til flere slags kød og fjerkræ, mariner kødet i blandingen og grill det eller brug det i gryderetter. Garam masala kan også drysses over retter inden servering, steges med i risretter eller bruges til at dyppe brød i.

Prøv fx Shawarma i arabiske fladbrød

Opbevaring
Mørkt og tørt i lufttæt beholder.