Fiskesauce

127

Sæson
Fås hele året.

Smag
Fiskesauce kan nærmest beskrives som flydende umami. Saucen lugter ret fælt af fisk, men det skal man ikke lade sig skræmme af, for når fiskelugten er fordampet efterlades en fyldig og aromatisk salt smag, der er rig på umami.

Prøv fx Grøn thai-karrysuppe

Anvendelse
Fiskesauce fremstilles af saltede og gærede fisk og skaldyr. Det lyder ikke umiddelbart som nogen delikatesse, og lugten er som sagt heller ikke appetitlig, men fiskesauce er et glimrende krydderi, som bruges med rund hånd i hele Sydøstasien, herunder Thailand, Vietnam, Laos og Cambodja. Fiskesauce bruges som krydderi i maden, hvor den både salter og tilfører den eftertragtede umamismag, som stammer fra indholdet af glutamat. Derudover fremhæver den også de øvrige smage i retten. Den brune, tyndtflydende sauce bruges ofte i varme retter, så den lidt ramme fiskesmag kan fordampe. Et par teskefulde i en thaisuppe eller wokmad løfter smagen på en helt anden og mere dyb måde, end man kan opnå med almindeligt salt. Et enkelt dryp eller to kan også være godt i marinader, dressinger og sauce, men når fiskesaucen ikke varmes op, skal den bruges med forsigtighed, så fiskelugten ikke tager over og parfumerer retten à la Esbjerg Fiskerihavn.

Prøv fx Kokoskylling i mandler og koriander

Opbevaring
I køleskab efter åbning.

Hvor kan den købes
I velassorterede supermarkeder, asiatiske supermarkeder og helsekostbutikker.