Fersken smager sødt, saftigt og sommerligt. Frugten indeholder også syrlige elementer, der holder sødmen i skak. Den hvide fersken har endvidere en meget parfumeret smag med et strejf af blomster og hindbær.

Sæson
Juni til august.

Anvendelse
Når fersknerne ligger med deres dunede orangerøde skind i kasser hos grønthandlerne, er det ved at være sommer. Som oftest er det de gule ferskner, vi finder herhjemme, men der findes flere forskellige arter, bl.a. nogle med hvidt kød og andre som ligner små flade doughnuts. De sidstnævnte har mere aroma og parfume i smagen. Den buttede stenfrugt er yderst skrøbelig, får den det mindste lille stød, begynder den at rådne. Ferskner dyrkes i rigt mål i USA, Italien og Frankrig. Amerikanerne ynder at bruge ferskner i skønne peach pies ofte sammen med blåbær, italienerne bruger også flittigt ferskner i desserter fx kogt i rødvin med vanille, nellike, muskatnød og sukker. Det er også italienerne, der opfandt drinken Bellini med ferskenpuré og prosecco. Franskmanden Escoffier opfandt den legendariske dessert Peach Melba med pocheret fersken, hindbærcoulis og vanilleis til den australske operadiva Nellie Melba. Fersken går fint i spænd med mandler, kokos og hindbær. Appelsin liver også ferskensmagen op med sin syrlighed. Ferskner kan også sagtens bruges i det salte køkken som sødt modspil til blåskimmelost eller lufttørret skinke.

Opbevaring
Køligt, men smagen er bedst ved stuetemperatur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *