Enoki

1839

Enokisvampen har en mild og frisk smag og et godt bid.

Sæson
November til april.

Anvendelse
Den futuristisk udseende, hvide enoki eller enokitake stammer fra Japan, men vokser også i Europa og Amerika. Den har sit navn efter det japanske enokitræ, som er svampens foretrukne levested i det fri, men nu om stunder dyrkes den som oftest i savsmuld i slanke cylindre, så de får den karakteristiske opretstående form og lange stilke. Enoki er smukke rå i salater, men kan også bruges i varme retter med et japansk tilsnit. De er særdeles lækre i en traditionel japansk sukiaki, som er en nem ret, hvor alle ingredienser ryger i én gryde, koges og derefter serveres direkte fra gryden. Brun skært oksekød i tynde strimler i en smedejernsgryde og saml det efterfølgende i den ene side af gryden. Tilsæt kinakål skåret i strimler, et stort bundt enokisvampe, en god håndfuld shiitakesvampe, hele skalotteløg, et bundt forårsløg i skåret i små bidder og tofu i små bidder. Tilsæt ½ l vand, ½ dl sukker, 2 ½ dl soja, 2 ½ dl mirin og 3 spsk sake. Bring det hele i kog og kog i 10 minutter eller mere, til kødet og grøntsagerne er møre. Sæt gryden på bordet og lad folk forsyne sig med kød og grøntsager. Den resterende bouillon spises efterfølgende over ris.

Opbevaring
Enoki holder sig godt i køleskab.

Hvor kan den købes
Enoki kan købes i større supermarkeder og i asiatiske supermarkeder