Danskerne elsker stadig pasta med kødsovs

598

Den altid så populære pasta med kødsovs topper listen over danskernes yndlingsretter skarpt forfulgt af den stegte kylling, viser en ny undersøgelse af danskernes madvaner foretaget af Karolines Køkken. 

Der er ingen tvivl om, at restauranter i hele landet lokker både lokale og turister til Danmark med et nytænkende køkken, der ofte er spækket med friske urter, grønt og fisk. Men derhjemme er det stadig de klassiske retter, der hitter.

– Godt halvdelen af danskerne laver jævnligt pasta med kødsovs, stegt kylling og frikadeller, siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 23 år.

Hun synes, det er positivt, eftersom rigtig mange af danskernes foretrukne retter rummer mulighed for at lave masser af variation ved fx at spæde kødsovsen op med grøntsager, komme fisk i lasagnen og servere årstidens salater til den stegte kylling. Samtidig viser undersøgelsen også, at kvinderne generelt lader grøntsagerne fylde mere i retterne end mændene.

Det viser undersøgelsen:

  • De hverdagsretter, danskerne oftest laver, er: pasta med kødsovs (55 procent), stegt kylling med kartofler/grøntsager (53 procent), frikadeller (51 procent), lasagne (47 procent), salat (46 procent) og rugbrød med pålæg (45 procent).
  • Flere af de populære retter laves oftest af kvinder: stegt kylling (62 procent kvinder / 45 procent mænd), salat (60 procent kvinder / 33 procent mænd), suppe (51 procent kvinder / 33 procent mænd), fisk (49 procent kvinder / 36 procent mænd).
  • For 41 procent af kvinderne mod 28 procent af mændene er det vigtigt, at aftensmaden i hverdagen er sund.
  • For 29 procent af kvinderne mod 17 procent af mændene er det vigtigt, at der indgår mange grøntsager i aftensmaden i hverdagen.
  • 28 procent af de unge i alderen 18-29 år laver ofte frikadeller til aftensmad mod 51 procent af den samlede befolkning. 39 procent af de unge mod 53 procent af den samlede befolkning laver jævnligt stegt kylling til aftensmad. 33 procent af de unge mod 45 procent af den samlede befolkning får jævnligt rugbrød med pålæg til aftensmad.
  • 41 procent af de unge i alderen 18-29 år får jævnligt pizza til aftensmad. Det er dermed den tredje mest populære hverdagsret blandt de unge. 33 procent af de unge laver desuden jævnligt burgere og tortillas til aftensmad.

Om undersøgelsen:

Befolkningsundersøgelsen baserer sig på ca. 2.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 10. – 23. februar 2017. Resultaterne er repræsentative for den danske befolkning i forhold til køn, alder, uddannelse og region.