Comté

539
Fantastisk fransk ost, der gerne rummer skønne og letknasende saltkrystaller. Foto: Maria Warnke Nørregaard/Kam

Den aromatiske fastost er indbegrebet af Østfrankrig. Den har en lækker cremet konsistens og dejlige nøddetoner i smagen, hvilket gør den ideel til ostebordet, men også i det salte køkken.

I over 1.000 år har bønderne i det bakkede Østfrankrig produceret den populære og verdenskendte ost, og som så mange andre kulinariske traditioner i det store, madglade land er metoderne til fremstillingen stort set uændret. Og hvorfor ændre på en vinder? Comté er i dag den mest spiste fastost i Frankrig, og det siger ikke så lidt i et land, der kan bryste sig af over 600 forskellige variationer af det lagerede mejeriprodukt. Ja, du læste rigtigt, 600!

Vidste du at …
Hvis en Comté skal kaldes for Comté, skal den ikke bare være produceret i Massif du Jura-regionen i Frankrig, men råmælken skal komme fra køer af racerne Montbéliarde eller Fransk Simmental. Derudover skal hver ko have minimum én hektar at boltre sig på i sommermånederne, og de må kun spise lokalt dyrket hø, når de står i stald om vinteren.

Smag
Comté er højt elsket blandt madentusiaster verden over, da dens smag kan variere en del, alt efter hvilket tidspunkt af året køerne er blevet malket. Comté med sommermælk har en lidt rigere og mere jordlig smag end comté med vintermælk, der ofte har en finere og delikat mælkesmag. Fælles for dem begge er dog de lækre, runde nøddetoner, der sammen med den cremede konsistens gør den utroligt alsidig. Du kan spise den rent, på brød eller smelte den ud over en anden ret. Comté vil altid give et ekstra touch til din servering.

Løgsuppe med Comté
Steg 6 store hakkede løg, 2 hakkede skalotteløg og 3 fed hakkede hvidløg i smør i en tykbundet gryde. Smag til med salt og peber, og steg løgene, til de er bløde og brune. Tilsæt 1 ½ dl hvidvin og 1 spsk æblecidereddike, og kog det ind i et par min. Bind 3 kviste timian, ½ bdt bredbladet persille og 2 laurbærblade sammen til en suppevisk, og læg den i gryden. Lad det hele koge i ca. 45 min. Smid suppevisken væk. Fordel suppen i ildfaste skåle, og læg en skive surdejsbrød med masser af revet comté på toppen i hver skål. Bag skålene i ovnen ved 250 grader i ca. 6-8 min., og server med det samme.