Champagnesorbet med jordbærslør og “champagnepropper”

780

Jeg syntes, at der skulle et lidt knasende indslag i desserten, så jeg fandt på at lave arme riddere formet som små champagnepropper. De er da sjove, siger James Price, der har lavet desserten til MAD&venners nytårsnummer.

Opskrift til 6 pers.

Champagnesorbet:
200 g sukker
4 dl vand
4 dl champagne eller mousserende vin
1 citron, økologisk, revet skal af
Citronsaft, efter smag

Jordbærslør:
2 ½ dl kraftig jordbærsaft
2-3 g agar agar*

Sukkerslør:
300 g sukker

Champagnepropper:
6 tykke skiver sandwichbrød
2 spsk smør
2-3 spsk kanelsukker

Ved anretning:
6 store spsk frysetørrede jordbær**

Champagnesorbet: Kog en sukkerlage af sukker og vand, til sukkeret er opløst. Lad den køle af, og bland den med champagne og revet citronskal. Smag til med citronsaft, og kør den på en ismaskine. Hvis man gerne vil have sorbeten mere cremet, kan man tilsætte en spsk pisket æggehvide, når den begynder at tykne i ismaskinen. Det er vigtigt at efterfryse sorbeten i fryseren, så lav den i god tid!
Jordbærslør: Kog jordbærsaft op, og pisk agar agar i. Lad det koge igennem et minuts tid, og hæld så saften ud på et fladt fad eller en bakke. Lad geleen køle af, og udstik så runde plader på ca. 10 cm. i diameter. Læg dem på bagepapir, og opbevar dem i køleskabet.
Champagnepropper: Udstik det øverste og nederste af champagnepropperne i sandwichbrød, og skær dem lidt til. Steg dem sprøde i smør, og drys med kanelsukker undervejs, så de karamelliserer. Lad dem køle af på et stykke bagepapir, og lim den øverste og nederste del af propperne sammen med lidt karamel fra panden.
Sukkerslør: Smelt sukker i et par spsk vand i en gryde, og undlad at røre undervejs. Når karamellen begynder at blive lysebrun, tages gryden af ilden. Lad karamellen køle lidt af, til den danner fine tråde, når man dypper en gaffel i den. Dæk bordet med folie, og læg en kagerulle ovenpå. Hold to gafler i samme hånd. Dyp dem i karamellen, og før dem hurtigt frem og tilbage over kagerullen. Når der har dannet sig nok slør, løftes det forsigtigt op, og placeres på et fad. Sæt det i et tørt rum, indtil det skal bruges. Varmen og dampen i køkkenet vil få sløret til at falde sammen. Hvis det driller, så drop det, for det er kun pynt og pjat.
Ved anretning: Læg en skefuld frysetørrede jordbær på hver tallerken, derpå en smuk kugle sorbet, derpå lidt sukkerslør og øverst en skive jordbær-gele. Læg en champagneprop på hver tallerken, og server.

*Agar agar er et stivelsesmiddel i pulverform udvundet af alger. Kan købes i specialforretninger eller fx på www.helseognatur.dk.
** Frysetørrede jordbær findes også i specialforretninger. Hvis det er umuligt at skaffe, kan det evt. erstattes af en stor spsk jordbærkompot pro. pers.