Calamares a la romana

461
De sprødfriterede blæksprutteringe smager skønt bare med lidt citron til, men prøv også at servere dem som her med kikærtemos. Superlækkert. Opskrift Vibeke Lehn og foto Nicolai Mørk / Kam.

Blæksprutter er endnu en klassisk spansk råvare, men faktisk findes der masser af blæksprutter i de danske farvande, som kan fås hos fiskehandleren – resten ryger gerne til lande som fx Spanien. Her serveres de friterede sprutter med grov mos af kikærter. Det er ret udbredt at spise retter med tørrede bønner og kikærter i Spanien, for det er billigt, fyldigt og lækkert at blande med stærke smage som citron, chili og friske krydderurter.

1 ds kikærter, velafdryppede
2-3 fed hvidløg
1 håndfuld persille
Olivenolie
Salt og peber
Citronsaft eller lidt sherryeddike

Blæksprutter:
250-300 g blæksprutte*, skåret i 1 cm ringe
150 g hvedemel
2 æg
3-4 spsk vand
Salt og peber
1 l vindruekerneolie

Grov kikærtemos: Blend kikærter, hvidløg og persille groft, og tilsæt olivenolie, så mosen har en fast, men cremet konsistens. Smag til med salt, peber og citronsaft.
Blæksprutter: Pisk mel og æg med lidt koldt vand til en tyk dej, der krydres med salt og peber. Varm olien i en stor, dyb pande, evt. en sauterepande. Når olien syder om træspidsen på en tændstik, er den klar. Vend blæksprutteringene i dejen. Ryst overskydende dej af, og steg dem gyldne ad et par omgange, så olien kan holde temperaturen. Tag blæksprutterne op med en hulske, læg dem på fedtsugende papir eller køkkenrulle, og hold dem evt. lune i ovnen, men ikke for længe, så bliver de tørre. Server blæksprutterne med citron og grov mos af kikærter.

*Vi har masser af blæksprutter i de danske farvande, så mere eksotisk er det egentlig ikke. Køb dem dybfrosne, evt. hos din fiskehandler, som ”blækssprutterør”, og bestil dem helst et par dage, før de skal bruges. Er blæksprutterne frosne, så tø dem op, og skær dem i 1 cm tykke ringe.