Blæksprutte

138
Smag har en meget mild og neutral smag, der danner god baggrund for krydderier og andre smage. Blæksprutten kan dog have en let nøddeagtig smag. Konsistensen er sej og gummiagtig.

Sæson
Fås hele året, men der er flest i danske farvande fra maj og hen på efteråret.

Anvendelse
Selvom det lyder som en eksotisk ting at spise tiarmede blæksprutter, så er det faktisk meget nærliggende, for de findes i alle farvande i Danmark helt over til Øresund. Faktisk findes de i et bælte fra Norge i nord til Nordafrika i syd, og de er en meget yndet spise i Middelhavsområdet. Det kan dog være et lidt møjsommeligt arbejde at rense og klargøre en blæksprutte. Først skal hovedet trækkes af kroppen, hvorved de fleste indvolde fjernes. Så skal fangearmene skæres af, næbet presses ud og blæksækken fjernes. Og endeligt skal skindes flås af. Men hvis man kan lokke sin fiskehandler til at gøre alt det arbejde for en, er blæksprutten ret nem at have med at gøre. Man skal gå efter de små og unge sprutter, da de store og gamle kan være nærmest elastikagtige i konsistensen og derfor svære at tygge. Blæksprutte egner sig både til stegning, grill og kogning og af og til støder man også på den rå på sushi. En lækker middelhavsklassiker er hjemmelavede calamaris, der intet har med det dejtunge, fedtede stads man kan købe på frost i supermarkeder. Skær blækspruttens krop i ringe og panér dem i panko eller rasp med lidt salt blandet i. Fritér dem derefter i olie til de er gyldne og let sprøde. Læg dem på fedtsugende papir, dryp med citron og drys med salt, inden de serveres med en god aioli til. Blæksprutterne kan også fyldes med fars eller grøntsagtsyld og steges gyldne på en pande.

Opbevaring
Køl og frys.

Hvor kan den købes
Hos fiskehandleren.