Babka med saltkaramel

1170

Det amerikanske magasin Bon Appetit udnævnte for nylig babkaen til at være den nye store kagetrend, og over alt i verden eksperimenterer bagere med at lave nye versioner af babkaen i form af donuts, issandwich, babkasnegle og meget mere. Du får her en version, som de fantastiske konditorer fra konditoriet Leckerbaer har lavet fyldt med forførende chokoladecreme. Foto af Line Falck.

Opskrift på 1 babka med chokoladespread, kakaonibs og saltkaramel 

Saltkaramel:
1 ds kondenseret mælk
Havsalt

Babka:
10 g salt
8 g sukker
100 g æg (ca. 2 stk.)
525 g mel
150 g smør, blødt, skåret i tern
25 g gær
150 g mælk, lunkent

Chokoladespread:
130 g mørk chokolade
120 g smør, blødt
50 g sukker
30 g kakao

Ca. 75 g kakaonibs

Pensling:
1 æg, sammenpisket
2 spsk mælk

Saltkaramel: Kog dåsen i en gryde med rigelig vand i 4 timer. Åbn den, og rør lidt havsalt i efter smag.
Babka: Bland salt, sukker, æg og mel, og rør det sammen på røremaskinen med dejkrog eller i en skål med elpiskeren, og tilsæt smørternene lidt efter lidt. Opløs gæren i den lune mælk, tilsæt den til dejen, og kør dejen glat og elastisk. Dæk skålen med et viskestykke, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse, det tager ca. 1 time.
Chokoladespread: Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og rør det sammen med smørret til en blød, smørbar konsistens. Tilsæt sukker og kakao, og rør det sammen til en ensartet masse.
Step 1 (se billede): Rul dejen ud til en firkant. Fordel chokoladespread på dejen, og drys med kakaonibs. Rul forsigtigt babkaen sammen til en lang rulle.
Step 2 (se billede):Skær forsigtigt babkaen over på langs med en skarp kniv, så den åbner sig op.
Step 3 (se billede): Flet de åbne ruller sammen, og klem lidt om enderne, så de samler sig.
Step 4 (se billede): Læg babkaen i en rugbrødsform foret med bagepapir.
Pensling: Pisk æg og mælk sammen, og pensl babkaen med blandingen. Bag babkaen ved 190 grader i 25 min.
Server den lune babka skåret i skiver smurt med saltkaramel.

Tips og tricks
– Spis så vidt muligt babkaen samme dag, den er bagt, for ligesom andre gærdeje, der indeholder smør og mælk, er den fantastisk på dagen, men den tørrer relativt hurtigt ud.
– Vælg en bageform, der giver plads til, at babkaen kan hæve op under bagningen.