Ask med gransyltede pærer

205
Opskrift af NaCl og foto af Martin Kaufmann.

Det bliver ikke meget mere nordisk end denne fusion af pære, grøn og røg, for Ask er en ost, der ryges på samme vis som rygeost. Ostemesteren Lonnie fra Troldhede Mejeri ruller også osten i asken fra rygningen, hvilket giver et fint lag af skimmel og en karakteristisk smag af skovbund, røg og syrlighed. Ostens cremede konsistens får et fint modspil af sødme fra de sprøde pærebåde.

Prøv også Kornly med hybenrosegele

4 gode faste pærer, fx Clara Friis
2 dl vand
4 dl sukker
Atamon, til skylning
Ask fra Arla Unika, ved servering*

Kog grankvisten i rent vand i ca. 1 min. Dette fjerner den kraftigste gransmag. Skæl pærerne, og skær dem i mundrette både. Kog vand og sukker op i en gryde. Kom pærerne i, og lad det simre i 7 min. Hæld derefter lage, pære samt grankvist på et Atamon-skyllet patentglas, og opbevar pærerne på køl.

*Ask kan købes hos mange ostehandlere. Alternativt kan en god camembert bruges, som kan købes i de fleste supermarkeder.