Mange artiskokker har en smuk rød-lilla farve, mens andre er grønne.

Artiskok

2557

Artiskok er den spiselige blomst af en velsmagende tidsel, og med lidt tilberedning kan du mæske dig i de bløde hjerter, som rummer stor smag.

Sæson
Juli til september, men kan importeres det meste af året.

Smag
Artiskokken har en cremet mild nøddeagtig smag med et hint af syrlighed.

Anvendelse
Artiskokken stammer fra det sydlige Italien, hvor både de gamle grækere og dernæst romerne har mæsket sig i den velsmagende tidsel. I Italien er artiskokken en skattet delikatesse, og i flere italienske byer afholdes der hvert år festivaler, som hylder den spiselige blomst. Artiskokken kræver en del tilberedning. Først skal den skylles og befries for toppen og de yderste blade, der er seje og træede, derefter skal artiskokken udhules, så de lilla eller lyserøde fibre fjernes. Skær også bunden af. Det er en fordel at have en citron parat til at gnide på snitfladerne, for artiskokken bliver hurtigt brun og misfarvet, når du skærer i den. Derefter er den klar til at blive kogt mør, bagt eller grillet. Pak fx artiskokken ind i stanniol – dryp forinden med olie og citronsaft, presset hvidløg, salt og peber og timian – og smid artiskokken på grillen eller direkte i bålets gløder. Man kan også fjerne alle kronblade, så man bare står tilbage med artiskokhjertet. Det kan marineres og serveres som forret eller skæres i skiver og kommes på pizza sammen med frisk mozzarella og lufttørret skinke.

Opbevaring
I køleskab.