Ahornsirup

187
Ahornsirup har en sød og meget aromatisk karamelsmag. Fås hele året, men saften til siruppen tappes primært i vintermånederne og i det tidlige forår.

Anvendelse
Ahornsirup fremstilles af ahorntræets safter, der tappes ved at lave hul i stammen og opsamle saften, som pipler ud. Oprindeligt indsamlede indianere og nybyggere saften i spande eller kar, i dag foregår indsamlingen via lange slangesystemer, der skal forhindre saften i at blive inficeret med bakterier. Hvert træ giver et sted mellem 2-5 liter saft om dagen, og den friske ahornsaft indkoges til en klistret sirup. Man kan også fortsætte processen, indtil siruppen krystalliserer, så får man ahornsukker. Den gyldne sirup produceres i Canada og USA og betragtes som lidt af en delikatesse på lige fod med olivenolie. Siruppen er derfor også inddelt i forskellige grader, alt efter hvor fin den er. Hovedreglen er: Jo lysere farve, jo bedre sirup. Den bedste og fineste sirup kaldes for fancy grade, extra light eller grade A, og herefter falder graderne efter alfabetet B, C, D og E. En rigtig ahornsirup-aficionado har mindst to typer ahornsirup i sit fadebur, en middelgod til bagning og madlavning og en af de fine til at dryppe over pandekager og vafler. En rigtig amerikansk klassiker er små, tykke blåbærpandekager dryppet med ahornsirup. De serveres ofte som morgenmad, og må siges at være en rigtig god start på dagen.

Prøv fx Slåenpandekager med ahornsirup

Opbevaring
Tørt og lufttæt.

Hvor kan den købes
I velassorterede supermarkeder og specialbutikker.