Aceto balsamico

397

Den mørke og tyktflydende balsamicoeddike er syrlig, men alligevel rig på sødme, der gør smagen dyb og meget balanceret. Den kan have krydrede og let bitre noter i smagen samt et strejf af karamel.

Sæson
Fås hele året.

Anvendelse
Aceto balsamico er en italiensk vineddike lavet på indkogt druesaft, der blandes med eddike og lagres på fade i alt fra måneder til adskillige år. De finere olier er lagret i op mod 40 år, men det mest almindelige er et sted mellem 5 og 12 år. Ofte flyttes eddiken rundt i fade af forskellige træsorter, for at den kan tage smag af både egetræ, kastanjetræ og kirsebærtræ – eller helt en fjerde type træ. Den mørke farve får eddiken fra karamel, som også laves på druesaft, og den bidrager også med bitre noter i smagen. Aceto Balsamico produceres fortrinsvis i regionerne omkring Modena og Reggio Emilia. Der findes mange varianter af aceto balsamico, men vil man smage rolls roycen inden for denne eddiketype, skal man gå efter såkaldt aceto balsamico tradizionale. Her er virkelig tale om dyre dråber, det er nemlig ikke ualmindeligt at skulle hoste op med mere end 400 kr for en flaske på 100 ml, til gengæld er eddiken sirupstyk og nærmest sort i farven med en gennemtrængende druearoma. Sådan en eddike kan holde længe, for den skal kun bruges i små dryp, nærmest som et krydderi. Alternativt kan man købe den lidt billigere affinato. Aceto balsamico fremhæver sødmen og smagen i tomater og bær, den er skøn som salatdressing gerne sammen med lidt olivenolie og måske lidt honning. Prøv også at dryppe lidt eddike på fisk eller på kød. Det er et dejligt krydderi at eksperimentere med i køkkenet, for det kan næsten ikke gå galt. Balsamicoens syrlige sødme klæder nemlig rigtigt mange typer råvarer og kan sågar bruges i is.

Opbevaring
Mørkt og køligt, men ikke i køleskab.