Rabarber og granskud deler sæson, og de smager dejligt sammen. Styling Mette Helbæk og foto Line Falck.

Rabarbersirup og rabarbermarmelade med gran

3552

Brug kvaset fra produktionen af rabarbersiruppen med gran til at lave den skønneste, aromatiske syrligt-søde marmelade, som passer perfekt sammen med et stykke tør, salt ost såsom Comté til. Marmeladen er rigtig god til scones og nybagte boller, eller den kan bruges som fyld i en lagkage eller roulade.

Rabarbersirup med gran (Ca. ¾ l)

5 dl vand
500 g rørsukker
1 kg rabarber, skåret i tynde skiver
250 g granskud

Kog vand og sukker op. Kom rabarberskiverne i en skål med granskuddene. Hæld den kogende sukkerlage over. Dæk skålen til med madfilm, og sæt den på køl i 1 døgn. Hæld rabarberblandingen gennem en sigte, og gem lagen.

TIP: De råsyltede rabarber kan du enten spise, som de er, eller du kan koge dem til marmelade som i opskriften på rabarber- og granmarmelade. Hvis du vælger det sidste, skal du også beholde lidt af lagen til det: Bring lagen i kog, og lad den koge ind til en sirup ved middelvarme. Siruppen er færdig, når boblerne bliver sejere, og den smager godt – og når der kun er ca. ¼ tilbage i gryden. Du kan teste, om siruppen er klar, ved at smøre en teskefuld ud på en tallerken, så den kan køle af. Hvis den ikke flyder helt ud, er den færdig.

Gran- og rabarbermarmelade (Ca. ½ l)

Ca. 700 g kvas fra produktion af rabarbersirup med gran
2-3 dl lage fra produktion af rabarbersirup med gran
Evt. lidt rørsukker

Blend kvaset grundigt, til det er helt fint i en blender eller foodprocessor. Tilføj så meget rabarberlage, der er nødvendigt, for at få blenderen til at køre rundt. Kom kvaset op i en gryde. Bring gryden i kog, og lad marmeladen simre sammen i 15-20 min. Smag til, om den evt. mangler sukker. Kom marmeladen på køl.